Over

Europa's
Gemeenschappelijk
LandbouwbeleidGLB

Samen zorgen
voor onze roots

Uit recent onderzoek blijkt dat de stedelijke bevolking in de EU, en dan vooral de jeugd, geen band ervaart met het platteland als bron van hun voedsel, en zich niet bewust is van de belangrijke rol die landbouwers spelen in onze maatschappij.

Naar aanleiding van de herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) heeft het directoraat-generaal Landbouw en plattelandsontwikkeling van de Europese Commissie een gerichte communicatiecampagne ontwikkeld rond het GLB, met als titel ‘Europa's Gemeenschappelijk Landbouwbeleid: samen zorgen voor onze roots’.

De campagne promoot het belang van duurzame landbouw, niet alleen voor de productie van gezond voedsel, maar ook voor de bescherming van het milieu, het platteland en de economie, en is gericht op EU-burgers, en dan vooral stadsbewoners.

Deze communicatiecampagne in de 28 lidstaten is vooral bedoeld voor het grote publiek, leerkrachten en leerlingen van het secundair onderwijs, en heeft als doel de band te herstellen tussen stadsbewoners in hun dagelijkse leven en landbouw – als drijfveer van tewerkstelling en plattelandsontwikkeling, en als belangrijk element bij het beheer van natuurlijke hulpbronnen en milieubescherming.

De campagne omvat de volgende tools:

  • een website die de rol van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid uiteenzet voor het grote publiek, belanghebbenden en leerkrachten;
  • audiovisueel materiaal: korte video’s, een reclamefilmpje voor televisie en één voor de bioscoop, evenals geanimeerde clips rond de belangrijkste aspecten van de herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid;
  • ‘Boerderij in de stad’ en andere evenementen rond het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid;
  • een leuk en educatief pakket voor leerlingen.

Het GLB in ons leven

De GLB-herziening is groener, eerlijker en efficiënter, en is erop gericht het partnerschap tussen Europa en de Europese landbouwers te verstevigen en echte voordelen te bieden aan meer dan 500 miljoen consumenten in de EU.

Daarnaast is het een uitstekende kans om de Europese burgers, landbouwers, ngo's, andere plattelandsactoren, nationale, regionale en lokale overheden, en de Europese Commissie samen te brengen om meer inzicht te krijgen in en te debatteren over het belang van landbouw in ons leven, en in dat van toekomstige generaties.

Een gemeenschappelijk project

Hoe kunt u helpen? Neem even de tijd om deze website te bekijken. U vindt er meer informatie over de hoofdpunten van het nieuwe GLB en over hoe het de landbouw ondersteunt bij het aanpakken van de wereldwijde uitdagingen die ons allemaal treffen.

Burgers vinden er heel wat feitelijke informatie en leuke, interactieve evenementen die afgestemd zijn op hun behoeften. Er is ook specifiek materiaal beschikbaar voor landbouwers, belanghebbenden en leerkrachten.

Bij de veelgestelde vragen en de geanimeerde clips krijgt u een duidelijke uitleg over wat de recentste versie van het GLB inhoudt voor de Europeanen. U vindt ook meer informatie in de onderdelen GLB-herziening en GLB uitgediept.

Aan de hand van een reeks kortfilms krijgt u meer inzicht in de verschillende aspecten van het GLB.

Daarnaast is er een sectie met evenementen voor specialisten en voor het grote publiek die de landbouw en het nieuwe GLB tot leven brengen.

Een evenement zoeken

Wilt u debatteren over landbouwonderwerpen met andere plattelandsactoren? Zin om een boerderij te bezoeken met uw gezin? Interesse om meer te leren over de verschillende landbouwpraktijken binnen de EU of om te proeven van de verschillende Europese landbouwproducten? In onze sectie Evenementen in uw land vindt u meer informatie over allerlei activiteiten, van conferenties, beurzen en tentoonstellingen tot open boerderijen en stadspicknicks.

Een eigen evenement organiseren

Beurzen, seminaries, boerderijen in de stad, workshops, festivals, wedstrijden … Plant u een eigen GLB-evenement rond de thema's landbouw en/of plattelandsontwikkeling? Breng dan een bezoek aan de sectie Toolkit voor gratis communicatiemateriaal, van posters en audiovisuele clips tot (roll-up)banners. Wilt u een zo breed mogelijk publiek bereiken? Voeg uw project toe aan onze kaart met Europese evenementen. Gebruik daarvoor het onlineformulier in de sectie Evenementen in uw land.

Het GLB op Landelijk Brussel

Tijdens de autoloze zondag in Brussel op 22 september 2013 werd het Paleizenplein omgetoverd tot een pittoresk plattelandstafereel met tal van boeiende en leerrijke activiteiten voor het hele gezin.

Meer dan 8000 van hen bezochten het paviljoen van de Europese Commissie (directoraat-generaal Landbouw en plattelandsontwikkeling). Daar konden de bezoekers deelnemen aan een aantal leuke, creatieve activiteiten die het belang van landbouw in het dagelijkse leven in de verf zetten en aantoonden hoe het GLB landbouwers ondersteunt om voedsel voor meer dan 500 miljoen EU-burgers te waarborgen, het milieu te beschermen en de vitaliteit van het gevarieerde Europese platteland te behouden.