A KAP-ról

Európa
Közös
Agrárpolitikája

KAP

Ápoljuk
gyökereinket

A közelmúltban végzett vizsgálatok arra mutattak rá, hogy az EU városi lakosai, és ezen belül is elsősorban a fiatalok, egyre inkább eltávolodnak a vidéki területektől, egyre kevésbé látják bennük élelmiszereik forrását, és egyre kevésbé tudatosul bennük, hogy a mezőgazdasági termelők milyen tágabb szerepet játszanak társadalmunkban.

A Közös Agrárpolitika (KAP) reformjával kapcsolatos döntést követően az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága "Európa Közös Agrárpolitikája: Ápoljuk gyökereinket" névre keresztelt kommunikációs kampányt dolgozott ki a KAP-ról.

A kampány célja, hogy az uniós polgárok, és különösen a városi lakosok figyelmét felhívja arra, hogy a fenntartható mezőgazdaság nemcsak az egészséges élelmiszerek ellátásának biztosítása, de a környezet, a vidéki területek és a gazdaság szempontjából is rendkívül fontos szerepet játszik.

Az EU mind a 28 tagállamára kiterjedő, és elsősorban a nagyközönséget, a tanárokat és a középiskolás diákokat megcélzó kommunikációs kampány igyekszik újra kapcsolatot teremteni a városi polgárok mindennapi élete és a mezőgazdaság - mint a foglalkoztatás és a vidékfejlesztés forrása, és a természeti erőforrásokkal való gazdálkodás és a környezetvédelem fontos tényezője - között.  

A kampány eszközei:

  • A KAP szerepét ismertető, a nagyközönséget, az érdekelt feleket és a tanárokat megcélzó weblap.
  • Audiovizuális anyagok: rövid videók, tévéhirdetés, mozihirdetés és a KAP-reform fő elemeit bemutató animációs klipek.
  • Farm a városban és egyéb KAP-pal kapcsolatos események.
  • Játékos oktatócsomag iskolásoknak.

A KAP az életünkben

A zöldebb, kiegyenlítettebb és hatékonyabb politikát eloirányzó KAP-reform célja, hogy megerosítse a partnerséget Európa állampolgárai és az európai mezogazdasági termelok között, és hogy tényleges elonyt jelentsen az EU több mint 500 millió fogyasztója számára.

Közös fórumot biztosítva kiváló lehetoséget nyújt továbbá arra, hogy az európai polgárok, mezogazdasági termelok, NGO-k, egyéb vidéki szereplok, nemzeti, regionális és helyi hatóságok és az Európai Bizottság képviseloi jobban megértsék és megvitassák a mezogazdaság jelentoségét saját és a soron következo generációk életében.

Közös projekt

Hogyan vehet részt? Szakítson egy kis időt arra, hogy végigböngészi a weblapunkat! Itt mindent megtudhat a KAP reform új elemeiről és arról, hogy a politika miképpen támogatja a mezőgazdaságot a mindannyiunkat érintő globális kihívások leküzdésében.

A weblap a polgárok igényeinek megfeleloen összeállított konkrét adatok és információk, vicces kiegészítok és interaktív események gazdag választékával várja a látogatókat. Külön anyaggal szolgál továbbá a mezogazdasági termelok, az érdekelt felek és a tanárok számára.

A GYIK és az animációs klipek egyszerű és érthetően magyarázzák el, hogy a KAP jelenlegi reformja mit jelent az európaiak számára. További információt a KAP-reform és a KAP-ról bővebben címszó alatt talál.

A rövidfilmek a KAP sajátosságait mutatják be. A szakembereket és a nagyközönséget egyaránt megcélzó események részben pedig szinte életre kel a mezőgazdaság és az új KAP

Esemény keresése

Szeretné más vidéki szereplőkkel is megvitatni a mezőgazdasággal kapcsolatos témákat? Szeretne a családjával ellátogatni egy gazdaságba? Szeretne többet megtudni a gazdálkodási gyakorlatok különböző típusairól, vagy belekóstolni az európai mezőgazdasági termékek sokszínű ízvilágába? Az Események az én országomban rész tájékoztatással szolgál a lehető legkülönbözőbb eseményekről; a konferenciáktól, vásároktól és kiállításoktól kezdve a gazdaságokban tartott nyílt napokig és a városi piknikekig.

Szervezze meg saját eseményét

Vásár, szeminárium, farm a városban, műhely, fesztivál, verseny... Saját KAP-eseményt tervez a mezőgazdaság és/vagy a vidékfejlesztés témakörében? Ha így van, az Eszköztár részben ingyen kommunikációs anyagot talál, kezdve a poszterektől és audiovizuális klipektől egészen a roll-upokig és a bannerekig! Szeretne minél szélesebb közönséget elérni? Javasolja projektjét, hogy ott szerepelhessen az Európai eseménytérkép eseményei között. Ehhez töltse ki és küldje be az Események az én országomban részben található online űrlapot.

Közös fórumot biztosítva kiváló lehetőséget nyújt továbbá arra, hogy az európai polgárok, mezőgazdasági termelők, NGO-k, egyéb vidéki szereplők, nemzeti, regionális és helyi hatóságok és az Európai Bizottság képviselői jobban megértsék és megvitassák a mezőgazdaság jelentőségét saját és a soron következő generációk életében.

A KAP a Bruxelles Champêtre eseményen

2013. szeptember 22-én, a brüsszeli „autómentes nap”-on, a festői szépségű vidéki tájjá varázsolt Place des Palais számtalan szórakoztató és tájékoztató tevékenységgel várta a család minden tagját.

Közülük több mint 8000-en látogattak el az Európai Bizottság (Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság) pavilonjába is. Itt a látogatók számos mókás, kreatív tevékenységben vehettek részt, melyek elsősorban arra próbálták felhívni a figyelmüket, hogy a mezőgazdaság mennyire fontos szerepet játszik az életükben, illetve hogy a KAP hogyan támogatja a mezőgazdasági termelőket az EU több mint 500 millió polgárának élelmiszerellátásában, a környezetvédelemben és a sokszínű vidéki területek vitalitásának megőrzésében.