O ZPP-u

Zajednička
Poljoprivredna
Politika
EuropeZPP-a

Čuvajući naše
korijene

Nedavne studije pokazale su da se urbano stanovništvo Europske unije, a posebice, mladi, ne osjećaju povezanima sa selom, kao izvorom hrane, niti su svjesni šire uloge poljoprivrednika u našem društvu.

Nakon odluke o reformi Zajedničke Poljoprivredne Politike (ZPP), Glavna uprava za poljoprivredu i ruralni razvitak Europske Komisije napravila je komunikacijsku kampanju posvećenu ZPP-u a pod sloganom „Zajednička Poljoprivredna Politika Europe: Čuvajući naše korijene“.

Kampanja među stanovništvom Europe, posebice onima koji žive u gradu, promiče važnost poljoprivrede, ne samo za opskrbu zdravom hranom, nego i za okoliš, selo i gospodarstvo.

Ciljana publika ove komunikacijske kampanje, namijenjena 28 državama članica Europe, je većinom šira javnost, učitelji i školska djeca, a njen je cilj ponovno uspostaviti veze između svakodnevnog života urbanih stanovnika i poljoprivrede kao izvora zapošljavanja, ruralnog razvitka te u smislu upravljanja prirodnim resursima i zaštitom okoliša.

Alati kampanje su sljedeći:

  • Web-mjesto koje objašnjava ulogu ZPP-a široj javnosti, interesnim skupinama i učiteljima.
  • Audiovizualni materijal: kratki videozapisi, TV reklama, kino reklama i animirani isječci o glavnim sastavnicama reforme ZPP-a.
  • Poljoprivredno gospodarstvo u gradu i drugi događaji vezani uz ZPP.
  • Edukacijsko-zabavni paket za školsku djecu.

ZPP u našim životima

Uz plan da bude zelenija, pravednija i učinkovitija, cilj reforme ZPP-a je osnažiti partnerstvo Europe i njenih poljoprivrednika i pružiti stvarne prednosti više od 500 milijuna potrošača Europe.

Također daje izvrsnu šansu da se europski građani, poljoprivrednici, nevladine organizacije, ostali ruralni akteri, nacionalne, regionalne i lokalne vlasti sastanu s Europskom komisijom kako bi bolje razumjeli i raspravljali o važnosti poljoprivrede u našim životima, i u životima budućih generacija.

Zajednički projekt

Kako se možete uključiti? Odvojite malo vremena i pregledajte ovu web-stranicu! Ona vam govori o glavnim točkama novog ZPP-a i kako on podupire poljoprivredu u njenom suočavanju s globalnim izazovima koji utječu na nas sve.

Građani mogu pronaći mnoštvo činjenica i zabavnih, interaktivnih događaja prilagođenih njihovim potrebama. Posebni su materijali dostupni i za poljoprivrednike, nositelje interesa i učitelje.

ZPP i animirani isječci jednostavnim jezikom objašnjavaju što najnovija inačica ZPP-a znači za Europljane. Također možete pronaći više informacija u odjeljcima Reforma ZPP-a i Detaljno o ZPP-u.

Niz kratkih filmova ilustriraju različite značajke ZPP-a. A dio posvećen događajima, za stručnjake i opću javnost, dovodi u život poljoprivredu i novi ZPP.

Pronađite događaj

Želite li diskutirati o poljoprivrednim pitanjima s drugim ruralnim akterima? Želite posjetiti poljoprivredno gospodarstvo sa svojom obitelji? Želite naučiti o različitim vrstama poljoprivrednih praksi širom Europske unije ili okusiti raznolikost europskih poljoprivrednih proizvoda? Naš dio Događaji u vašoj zemlji daje informacije o svim vrstama aktivnosti, od konferencija, sajmova i izložbi do Dana otvorenih poljoprivrednih gospodarstava i Piknika u gradu.

Organizirajte svoj događaj

Sajmovi, seminari, poljoprivredna gospodarstva u gradu, radionice, festivali, natjecanja… Planirate li vlastiti ZPP događaj s temom poljoprivrede i/ili ruralnog razvoja? Tada posjetite naš dio Komplet alata za besplatne reklamne materijale, od postera i audiovizualnih isječaka do roll-up reklamnih stalaka i banera! Želite li doći do najšire moguće publike? Predložite da se vaš projekt oglasi u našoj karti događaja u cijeloj Europi. Kako biste to učinili, popunite i pošaljite online obrazac u dijelu Događaji u vašoj zemlji.

ZPP na briselskom Champêtreu

22. rujna 2013., tijekom briselskog ‘dana bez automobila’, trg Place des Palais pretvorio se u pitoreskni seoski krajolik, prepun zabavnih i edukativnih aktivnosti za cijelu obitelj.

Njih više od 8.000 posebno je posjetilo paviljon Europske komisije (Glavna uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj). U njemu su posjetitelji sudjelovali u nizu zabavnih, kreativnih aktivnosti kojima je cilj bio podići svijest o važnosti poljoprivrede u njihovim životima – i načinu na koji ZPP podupire poljoprivrednike kako bi osigurali hranu za više od 500 milijuna europskih građana, štiteći okoliš, i čuvajući vitalnost raznolikog europskog sela.