Tietoa

Euroopan
Yhteinen
MaatalouspolitiikkaYMP

Pidetään huolta
juuristamme

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että EU:n kaupunkiväestö ja etenkin nuoriso kokee kadottaneensa yhteyden maaseutuun. He eivät tiedosta maaseudun merkitystä ruokansa tuotannossa eivätkä hahmota viljelijöiden merkitystä koko yhteiskunnan kannalta.

Nyt kun Yhteisen Maatalouspolitiikan (YMP) uudistamista koskevat päätökset on tehty, Euroopan komission maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto on käynnistänyt YMP:tä käsittelevän tiedotuskampanjan, jonka tunnuksena on "Euroopan Yhteinen Maatalouspolitiikka: Pidetään huolta juuristamme".

Kampanjan tarkoituksena on jakaa EU-kansalaisille ja erityisesti kaupungeissa asuville tietoa siitä, miten tärkeää kestävä maatalous on sekä terveellisten elintarvikkeiden tuotannon että ympäristön, maaseudun ja talouden kannalta.

28 EU-maassa toteutettava tiedotuskampanja on suunnattu pääasiassa suurelle yleisölle, opettajille ja yläkoulun ja lukion oppilaille. Tavoitteena on tuoda maataloutta lähemmäs kaupunkilaisten arkea esittelemällä sen tarjoamia työmahdollisuuksia sekä tiedottamalla maaseudun kehittämisen, luonnonvarojen hallinnan ja ympäristösuojelun tärkeydestä.

Kampanjan toteutuskeinot:

  • YMP:tä esittelevä suurelle yleisölle, sidosryhmille ja opettajille suunnattu verkkosivusto
  • audiovisualinen materiaali: lyhyet videot sekä televisiossa ja elokuvateattereissa esitettävät mainokset ja animoidut mainospalat joissa esitellään YMP:n uudistuksen pääkohtia
  • kaupunkimaatilat ja muut YMP:hen liittyvät tapahtumat
  • koululaisille suunnattu opetusviihdepaketti.

YMP ja kansalaiset

Vihreämpi, oikeudenmukaisempi ja tehokkaampi ‒ YMP:n uudistuksen tarkoituksena on vahvistaa Euroopan ja maataloustuottajien välistä kumppanuutta sekä tuottaa todellista hyötyä EU:n yli 500 miljoonalle kuluttajalle.

Uudistus on poikkeuksellinen tilaisuus tuoda saman pöydän ääreen EU-kansalaisia, maanviljelijöitä, kansalaisjärjestöjä, maaseudun muita toimijoita, kansallisen, alueellisen ja paikallisen tason viranomaisia sekä Euroopan komission edustajia. Tarkoituksena on ymmärtää paremmin maatalouden merkitys kansalaisille nykyisin ja tulevaisuudessa sekä keskustella siitä.

Yhteinen hanke

Miten voit osallistua? Käytä hetki tähän verkkosivustoon tutustumiseen! Siinä on keskeiset asiat uudesta YMP:stä ja siitä, miten sen avulla tuetaan maataloutta ja vastataan meihin kaikkiin vaikuttaviin maailmanlaajuisiin haasteisiin.

Kansalaisille on tarjolla runsaasti asiatietoa sekä heille erityisesti suunniteltuja hauskoja, vuorovaikutteisia tapahtumia. Maataloustuottajille, sidosryhmille ja opettajille on laadittu omat erityisaineistonsa.

Usein kysyttyä ja piirretyt lyhytelokuvat selittävät selkokielellä, mitä uudistettu YMP käytännössä merkitsee EU:n kansalaisille. Tarkempaa tietoa on osioissa YMP:n uudistus ja UUDISTUS TARKEMMIN yksityiskohtaisesti.

Sarja lyhytelokuvia kuvailee YMP:n eri ulottuvuuksia. Asiantuntijoille ja kansalaisille suunnattu tapahtumat-osio tuo maatalouden ja uuden YMP:n ulottuvillemme.

Etsi tapahtuma

Haluatko keskustella maataloudesta alan muiden toimijoiden kanssa? Haluatko vierailla maatilalla perheesi kanssa? Kiinnostaako sinua oppia erilaisista maatalouskäytännöistä eri puolilla EU:ta tai maistella Euroopan monipuolisia maataloustuotteita? Tapahtumat maassasi -osiossa on tietoa monenlaisesta toiminnasta: seminaareista, messuista ja näyttelyistä maatilojen avointen ovien päiviin ja pikniktapahtumiin.

Järjestä oma tapahtumasi

Messut, seminaarit, Maatila kaupungissa -tapahtumat, työpajat, festivaalit, kilpailut... Suunnitteletko omaa YMP-tilaisuutta, jonka teemana on maatalous ja/tai maaseudun kehittäminen? Käy siinä tapauksessa Materiaalipakki -osiossa, josta saat maksutonta tiedotusaineistoa julisteista ja audiovisuaalisesta aineistosta, roll up -kuviin ja banderolleihin! Haluatko tavoittaa mahdollisimman laajan yleisön? Kerro hankkeestasi, niin sijoitamme sen Euroopan tapahtumakartalle. Täytä ja lähetä verkkolomake, joka on osiossa Tapahtumat maassasi.

YMP Bruxelles Champêtre tapahtumassa

Brysselin autottomana päivänä 22.9.2013 Place des Palais muuttui kuvaukselliseksi maalaismaisemaksi, joka oli täynnä viihdyttävää ja opettavaista toimintaa koko perheelle.

Yli 8 000 vierasta tutustui Euroopan komission maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston paviljonkiin. Siellä kävijät osallistuivat monenlaisiin hauskoihin, luoviin ohjelmiin, joiden tarkoituksena oli lisätä tietoisuutta maatalouden merkityksestä heidän elämässään – ja siitä, miten YMP auttaa maataloustuottajia varmistamaan elintarvikkeiden tarjonnan yli 500 miljoonalle EU-kansalaiselle, suojelemaan ympäristöä ja pitämään Euroopan monipuolisen maaseudun elinvoimaisena.