ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κοινή
Γεωργική
Πολιτική της
Ευρώπης

ΚΓΠ

ΜΕΡΙΜΝΩΝΤΑΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ
ΜΑΣ

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο αστικός πληθυσμός της ΕΕ, και ειδικότερα η νεολαία, αισθάνεται αποκομμένος από την ύπαιθρο, ως πηγή της τροφής του, και δεν γνωρίζει τον ευρύτερο ρόλο των γεωργών στην κοινωνία μας.

Μετά τις αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχεδίασε μια επικοινωνιακή εκστρατεία ειδικά αφιερωμένη στην ΚΓΠ, με το σύνθημα «Η Κοινή Γεωργική Πολιτική της Ευρώπης: Μεριμνώντας για τις ρίζες μας».

Η εκστρατεία προωθεί στους πολίτες της ΕΕ, και συγκεκριμένα στους κατοίκους των πόλεων, τη σημασία της αειφόρου γεωργίας, όχι μόνο για την προμήθεια υγιεινών τροφίμων, αλλά και για το περιβάλλον, την ύπαιθρο και την οικονομία.

Αυτή η επικοινωνιακή εκστρατεία στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ απευθύνεται κυρίως στο ευρύ κοινό, στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και έχει στόχο να δημιουργήσει ξανά δεσμούς ανάμεσα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων των πόλεων και στη γεωργία – ως πηγή απασχόλησης και αγροτικής ανάπτυξης αλλά και από άποψη διαχείρισης των φυσικών πόρων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τα εργαλεία της εκστρατείας είναι:

  • Ένας ιστότοπος που εξηγεί το ρόλο της ΚΓΠ, αφιερωμένος στο ευρύ κοινό, τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους εκπαιδευτικούς.
  • Οπτικοακουστικό υλικό: σύντομα βίντεο, τηλεοπτική διαφήμιση, κινηματογραφική διαφήμιση και βίντεο κλιπ με κινούμενα σχέδια σχετικά με τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ.
  • Αγρόκτημα στην πόλη και άλλες εκδηλώσεις σχετικές με την ΚΓΠ.
  • Πακέτο μορφωτικών και συγχρόνως διασκεδαστικών δραστηριοτήτων για μαθητές.

Η ΚΓΠ στη ζωή μας

Σχεδιασμένη να είναι πιο πράσινη, πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική, η μεταρρύθμιση της ΚΓΠ έχει στόχο να ενισχύσει την εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρώπης και των γεωργών της, και να προσφέρει πραγματικά οφέλη σε περισσότερους από 500 εκατομμύρια καταναλωτές στην ΕΕ.

Παρέχει επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή οι πολίτες της ΕΕ, οι γεωργοί, οι ΜΚΟ, άλλοι αγροτικοί φορείς, εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να κατανοηθεί καλύτερα και να συζητηθεί η σημασία της γεωργίας στη ζωή μας – και στη ζωή των μελλοντικών γενεών.

Ένα κοινό έργο

Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε; Αφιερώστε λίγο χρόνο για να περιηγηθείτε σ' αυτόν τον ιστότοπο! Σας λέει τα πάντα για τα κύρια σημεία της νέας ΚΓΠ και για το πώς στηρίζει τη γεωργία στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που μας επηρεάζουν όλους.

Οι πολίτες μπορούν να βρουν πληθώρα στοιχείων και διασκεδαστικών, αλληλεπιδραστικών εκδηλώσεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους. Υπάρχει επίσης συγκεκριμένο υλικό για τους γεωργούς, τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους εκπαιδευτικούς.

Μια ενότητα Συχνών ερωτήσεων και βίντεο κλιπ με κινούμενα σχέδια εξηγούν σε απλή γλώσσα τι σημαίνει η τελευταία έκδοση της ΚΓΠ για τους Ευρωπαίους. Περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε επίσης να βρείτε στις ενότητες Η μεταρρύθμιση της ΚΓΠ και Η ΚΓΠ σε βάθος.

Μια σειρά από ταινίες μικρού μήκους αναδεικνύουν τα διάφορα χαρακτηριστικά της ΚΓΠ. Και μια ενότητα ειδικά αφιερωμένη στις εκδηλώσεις, για ειδικούς και το ευρύ κοινό, δίνει σάρκα και οστά στη γεωργία και τη νέα ΚΓΠ.

Βρείτε μια εκδήλωση

Θέλετε να συζητήσετε γεωργικά θέματα με άλλους αγροτικούς φορείς; Επιθυμείτε να επισκεφθείτε ένα αγρόκτημα με την οικογένειά σας; Ενδιαφέρεστε να μάθετε για τους διάφορους τύπους γεωργικών πρακτικών που ακολουθούνται στην ΕΕ ή να γευτείτε την ποικιλομορφία των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ; Η ενότητά μας Εκδηλώσεις στη χώρα σας παρέχει πληροφορίες για κάθε είδους δραστηριότητα, από συνέδρια, πανηγύρια και εκθέσεις μέχρι ανοιχτά αγροκτήματα και πικ νικ στην πόλη.

Διοργανώστε τη δική σας εκδήλωση

Πανηγύρια, σεμινάρια, αγροκτήματα στην πόλη, εργαστήρια, φεστιβάλ, διαγωνισμοί, κ.ο.κ. Μήπως σχεδιάζετε τη δική σας εκδήλωση ΚΓΠ σχετικά με τα θέματα της γεωργίας ή/και της αγροτικής ανάπτυξης; Τότε επισκεφθείτε την ενότητά μας Εργαλειοθήκη για δωρεάν επικοινωνιακό υλικό, από αφίσες και οπτικοακουστικά βίντεο κλιπ μέχρι εκτυλισσόμενα και πανό! Θέλετε να στείλετε το μήνυμά σας σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό; Προτείνετε να συμπεριληφθεί το έργο σας στον πανευρωπαϊκό χάρτη εκδηλώσεων. Για να το κάνετε, συμπληρώστε και υποβάλετε το ηλεκτρονικό έντυπο που θα βρείτε στην ενότητα Εκδηλώσεις στη χώρα σας.

Η ΚΓΠ στην εκδήλωση Bruxelles Champêtre

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2013, κατά τη διάρκεια της ημέρας «χωρίς αυτοκίνητο» των Βρυξελλών, η Place des Palais μεταμορφώθηκε σε ένα γραφικό τοπίο της υπαίθρου γεμάτο διασκεδαστικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες για ολόκληρη την οικογένεια.

Περισσότεροι από 8 000 παρευρισκόμενοι έκαναν μια ειδική επίσκεψη στο περίπτερο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης). Εδώ, οι επισκέπτες έλαβαν μέρος σε μια σειρά από διασκεδαστικές και δημιουργικές δραστηριότητες που είχαν στόχο να τους ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τη σημασία της γεωργίας στη ζωή τους – και με το πώς η ΚΓΠ βοηθά τους γεωργούς να εξασφαλίσουν τρόφιμα για περισσότερους από 500 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ, προστατεύοντας το περιβάλλον και διατηρώντας ζωντανή την ποικιλόμορφη ύπαιθρο της Ευρώπης.