01/03/2013
01/03/2013

Navigacijska pot

50 let SKP - Partnerstvo med Evropo in Kmeti

Podeželje v mestu Maribor - SKP podpira kakovostno pridelavo hrane

Datum
29/09/2012
Država
Slovenija
Kraj
Maribor
Organiziral
KGZS
Vrsta
nevladna organizacija (NVO),
Ciljna skupina
splošna javnost,
Spletna stran
Povezava na spletno stran dogodka

V času Festivala stare trte, ki ga tradicionalno organizira Zavod za turizem Maribor, se v Mariboru vrstijo številni dogodki. Sobotno dogajanje na Glavnem trgu bo posvečeno pomenu uporabe lokalno pridelane hrane, pridelane in predelane v skladu z evropskimi uredbami in pravilniki skupne kmetijske politike. Dvajset kmetij bo s krušnimi in mesnimi izdelki, domačimi siri, vrhunskimi vini in drugimi domačimi dobrotami ustreglo kupcem, ljubiteljem tradicionalne slovenske podeželske kulinarike. Prireditev bo obogatena s kulturnim in kulinaričnim programom, s katerim bomo obeležili 50 let skupne kmetijske politike.

Od 8. uri bo na Glavnem trgu zaživela kmečka tržnica. Odlična priložnost za pokušino in nakup jesenskih dobrot slovenskih kmetij. Ob 10. uri se začne kulturni program z glasbo, kulinaričnimi užitki in delavnicami.

Na Podeželje v mestu bodo obiskovalce vabili člani Potujočega gledališča Kranjski komedijanti s skupino lajnarjev. Za zabavni, glasbeni in kulturni program bodo poskrbeli člani Brštulin bande iz Harij. Prepevali bodo stare ljudske pesmi ob spremljavi frajtonarice, starih kmečkih orodij in gospodinjskih pripomočkov ter uprizorili stare običaje v narečni govorici.

Po trgu bo dišalo po pečeni sveži zelenjavi, ki jo bodo za obiskovalce pripravljali člani GIZ Slovenska zelenjava. Vabljeni v lončarske delavnice, delavnice za otroke, ogled čebelje družine ali le na sprehod med stojnicami in ogled ter pokušino pestrega izbora tradicionalnih pridelkov in izdelkov slovenskega podeželja.

Prireditev organizira Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sklopu projekta Skupna kmetijska politika – kakovost, varnost, blaginja, razvoj in sodelovanju z Zavodom za turizem Maribor. Sofinancira Evropska unija, Generalni direktorat za kmetijstvo in razvoj podeželja.

Pridite, okusite in doživite slovensko podeželje!

slovenia_120929-mukec_sl.jpg

Kontakt

Manca Čarman

E-pošta:manca.carman@kgzs.si