Cale de navigare

Un cer fără limite - 28/03/2008

Avion în zbor

Transportul aerian european a păşit într-o nouă eră odată cu eliminarea controalelor din aeroporturi pentru majoritatea zborurilor între statele membre ale Uniunii și cu ridicarea restricțiilor privind zborurile transatlantice.

La doar câteva luni de la extinderea la încă nouă ţări din estul Europei a spaţiului european de liberă circulaţie, în interioriul căruia se poate călători fără paşaport DeutschEnglishfrançais, de la 30 martie au fost eliminate şi controalele la frontieră din aeroporturi.  

Pentru europenii care călătoresc pe mare, în aer sau pe uscat în oricare din cele 24 de ţări ale acestei zone, controalele la frontieră sunt de domeniul trecutului. În acelaşi timp, persoanele care vizitează UE DeutschEnglishfrançais nu mai au nevoie decât de o singură viză pentru a putea călători în toate statele membre.

Însă nu doar de această parte a Atlanticului se va putea călători mai ușor: a intrat în vigoare și acordul „cer deschis”, încheiat între UE şi Statele Unite, care pare să deschidă perspective extrem de promiţătoare celor care călătoresc cu avionul. Semnat la 30 aprilie 2007, acordul ridică restricţiile asupra zborurilor pe o piaţă care reprezintă 60% din traficul mondial. Se estimează că beneficiile pentru consumatori vor ajunge la 15 miliarde de euro în primii cinci ani şi că vor fi create 80 000 denoi locuri de muncă de o parte şi de alta a Atlanticului.

Călătoriile transatlantice nu vor mai constitui un privilegiu al câtorva companii aeriene. Toate companiile din UE vor putea săaterizeze pe orice aeroport din SUA (și invers) și să decoleze, de acolo, către alte destinații. Jacques Barrot, comisarul european pentru transporturi DeutschEnglishfrançais, a salutat acordul, arătând că acesta reprezintă „un pas important pentru aviaţia internaţională” şi afirmând că efectele sale pozitive se fac deja simţite.

Încheierea acordului face parte din planul global al Uniunii de a crea, până în 2010, un spaţiu aerian comun Englishfrançais, care să includă ţările învecinate din zona mediteraneană şi pe cele din est, precum şi Statele Unite. Pe lângă deschiderea pieţelor, stabilirea unor relaţii mai strânse între aceste ţări va oferi Uniunii posibilitatea de a acționa în vederea asigurării unor standarde de siguranţă mai ridicate pentru călătoriile internaţionale.  

La sfârşitul lunii mai vor demara negocierile pentru un al doilea acord „cer deschis”, care să consolideze piaţa serviciilor de transport aerian aflată în curs de constituire între UE și SUA şi, în acelaşi timp, să continue procesul de liberalizare.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile