Sökväg

På väg mot ökad trafiksäkerhet - 19/03/2008

Unga män i en cabriolet

Ingen ska slippa undan trafikbrott utomlands.

Tre fjärdedelar av alla dödsolyckor i trafiken i EU orsakas av att föraren kör för fort, är rattonykter eller kör mot rött ljus. De som omkommer använde oftast inte säkerhetsbältet. I dagsläget kan du bryta mot dessa trafikreglerna i ett annat EU-land än det där din bil är registrerad och komma undan, även om du med din vårdslöshet riskerar att köra ihjäl någon. Men nu ska det bli ändring.

Med EU:s senaste initiativ för trafiksäkerhet ska sådana brott mot trafikreglerna som förare begår utomlands kunna följas upp. Förslaget omfattar också ett nätverk för utbyte av uppgifter som kan identifiera skyldiga förare inom EU.

Sedan 2001 strävar EU efter att halvera antalet dödsoffer i trafiken. Det året omkom 54 000 människor på vägarna i EU. Trots vissa framsteg uppgick ändå antalet omkomna till 43 000 förra året – det är som om fem flygplan skulle störta i EU varje vecka.

De åtgärder som finns har fått begränsad effekt. EU-kommissionen antog 2003 en rekommendation om bästa praxis för hur EU-länderna ska kontrollera att trafikreglerna följs. Utvecklingen har visat att sådana rekommendationer inte leder till önskat resultat.

Med de nya förslagen hoppas man att antalet dödsoffer i trafiken ska minska dramatiskt.

Frågor och svar om de nya förslagen Englishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar