Cale de navigare

Drumuri mai sigure la orizont! - 19/03/2008


 Tineri într-o maşină decapotabilă

Infracţiunile la volan nu vor mai scăpa nepedepsite, oriunde ne-am afla în Uniunea Europeană.

Trei sferturi din decesele înregistrate pe şoselele Europei sunt cauzate de viteză excesivă, şofat în stare de ebrietate, nerespectarea semnificaţiei luminii roşii a semaforului şi nefolosirea centurii de siguranţă. În prezent, săvârşirea acestor infracţiuni pe teritoriul unui stat membru, altul decât cel în care este înmatriculat autovehiculul, poate rămâne nepedepsită, chiar dacă s-ar putea solda cu moartea unei persoane. Dar lucrurile nu vor rămâne astfel.

În cea mai recentă iniţiativă europeană privind siguranţa rutieră češtinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsslovenčinaslovenščinasuomisvenska, se doreşte responsabilizarea şoferilor faţă de comportamentul lor la volan. În acest sens, se va institui un nou cadru legislativ şi o reţea de schimb de informaţii care va permite identificarea conducătorilor auto care încalcă legea, pe întreg teritoriul Uniunii.

Uniunea îşi propusese ca, până în 2010, statisticile să confirme o scădere a numărului victimelor traficului rutier cu jumătate faţă de 2001, când 54 000 de persoane au murit pe şoselele Europei. Însă, în ciuda progreselor realizate, în 2007 s-au înregistrat 43 000 de decese rutiere (echivalent cu cinci dezastre aviatice pe săptămână în Europa).

>Se pare că măsurile aplicate până în prezent au fost insuficiente. În 2003, Comisia a introdus un sistem de bune practici facultative, pentru a monitoriza punerea în aplicare a codului rutier. Însă evoluţiile înregistrate au arătat că acest sistem nu a adus rezultatele scontate.

Se doreşte ca noile propuneri ale Comisiei să aibă drept rezultat o reducere drastică a numărului de decese înregistrate pe şoselele Europei.

Întrebări şi răspunsuri

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile