Sökväg

Regionalpolitiken i centrum - 01/02/2011

EU:s regionalstöd ska främst gå till att skapa jobb och hållbar tillväxt. På ett forum i Bryssel diskuterade 800 beslutsfattare den nya inriktningen.

EU är en av världens rikaste ekonomier, men det finns fortfarande stora skillnader mellan regionerna. I var fjärde region är BNP per capita lägre än 75 procent av EU-genomsnittet.

Minskade regionala skillnader är en förutsättning för EU:s fortsatta välstånd, särskilt i dessa kristider. EU:s regionalfonder hjälper därför mindre utvecklade regioner att anpassa sig till en globaliserad världsekononomi.

Omkring 350 miljarder euro har avsatts för perioden 2007-2013. Pengarna används till att finansiera projekt tillsammans med EU:s nationella, regionala och lokala myndigheter.

Hittills har pengarna skapat 1,4 miljoner nya jobb, 34 miljoner människor har fått hjälp att hitta jobb och ytterligare 36 miljoner har fått fortbildning. Det visar en rapport från november 2010. Stödet har främst gått till utbildning - särskilt för utsatta grupper- och infrastruktur som vägar, järnväg och avloppsrening.

Sammanhållningsforumet

Den pågående budgetperioden går mot sitt slut, och i dagarna träffades 800 företrädare för nationella, regionala och lokala myndigheter på ett sammanhållningsforum English i Bryssel för att diskutera hur stödet bättre kan tillgodose regionernas behov.

EU vill att stödet i framtiden ska inriktas på att skapa jobb och tillväxt, i linje med Europa 2020-strategin English .

Debatten handlade främst om hur strategin ska bidra till smartare, hållbarare och miljövänligare tillväxt för alla. EU:s medlemsländer och regioner fick chansen att säga sitt innan kommissionen lägger fram de första lagförslagen om det framtida regionalstödet i sommar.

En del regioner använder redan regionalstödet i enlighet med Europa 2020-strategin. Det gäller bland annat Litauen, Wales och tyska Brandenburg, som alla har fått EU:s RegioStars-pris Englishfrançais .

Andra exempel och goda lösningar finns i EU:s databas för policyutbyte DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski .

Läs mer om EU:s regionalpolitik DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski
Regiostars-vinnarna 2010

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar