Kruimelpad

EU-consulaten helpen EU-burgers buiten de EU - 23/03/2011

Vlaggenmasten met de vlaggen van de 27 EU-landen © EU

Weinigen weten het, maar iedere EU-burger die in een land buiten de EU reist of woont heeft recht op hulp van een consulaat van een ander EU-land als zijn eigen land daar geen diplomatieke vertegenwoordiging heeft. Hulp vragen wordt bovendien makkelijker gemaakt.

Als je in het buitenland in moeilijkheden raakt, stapt je meestal eerst naar je eigen consulaat of ambassade. Maar wat als je eigen land daar geen diplomatieke vertegenwoordiging heeft?

In dat geval kun je als EU-burger een beroep doen op het consulaat of de ambassade van een ander EU-land.

Dat is trouwens een recht: EU-landen zijn verplicht onderdanen van andere EU-landen zonder vertegenwoordiging dezelfde hulp te bieden als hun eigen onderdanen.

Dit recht geldt in alle landen buiten de EU. Zo heeft Hongarije onlangs behalve 27 Hongaren ook zo'n 60 mensen uit Roemenië, Bulgarije, Duitsland en Tsjechië uit Libië geëvacueerd.

In Japan heeft Duitsland een bus ingezet om een aantal Duitsers en 18 andere EU-burgers weg te halen uit Sendai, nadat de stad op 11 maart verwoest werd door een aardbeving, gevolgd door een tsunami.

Zulke noodsituaties zijn natuurlijk zeldzaam, maar het recht op hulp in het buitenland van het consulaat geldt ook voor meer alledaagse problemen, zoals gestolen paspoorten en ernstige ongevallen of ziekten.

Voorlichting

Veel EU-burgers en consulaatsmedewerkers zijn niet op de hoogte van dit recht. Daarom wil de Commissie de voorlichting verbeteren en het makkelijker maken voor EU-reizigers in het buitenland om hulp te krijgen wanneer zij dat nodig hebben.

Er is een speciale website opgezet met informatie over dit soort hulp en met de contactgevens van de consulaten en ambassades buiten de EU. Daarop staan ook de officiële reisadviezen van de nationale overheden voor de betrokken landen.

De hulp die consulaten en ambassades aan burgers van EU-landen zonder plaatselijke diplomatieke vertegenwoordiging kunnen bieden, wordt bovendien verbeterd. Zo wordt het voor de burger makkelijker om in een noodsituatie financiële hulp te krijgen. Het land dat het geld heeft voorgeschoten, kan dit ook makkelijker terugkrijgen van het land van de burger in nood.

Alle EU-burgers samen maken elk jaar meer dan 90 miljoen keer reizen naar een bestemming buiten de EU. Ongeveer 30 miljoen wonen er permanent buiten de EU. Alleen in de VS, China en Rusland hebben alle 27 EU-landen een diplomatieke vertegenwoordiging. In de rest van de wereld moeten EU-burgers zich dus voor hulp soms tot andere EU-landen wenden.

Meer over het EU-burgerschap English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links