Navigacijska pot

Človeški pristop do prosilcev za azil - 03/12/2008

Poljski, slovaški in ukrajinski policisti pregledujejo dokumente © EC

S spremembami azilne zakonodaje naj bi odpravili pridržanje in izboljšali pogoje.

V Evropsko unijo se vsako leto zateče na tisoče ljudi, ki bežijo pred preganjanjem v domovini zaradi narodnosti, vere, političnega prepričanja ali pripadnosti družbeni skupini. Nekateri so tudi žrtve zelo slabega ravnanja.

Po mednarodnem pravu imajo begunci pravico do zaščite, čeprav v EU vstopijo nezakonito. Evropska unija je leta 2003 sprejela minimalne standarde za obravnavanje prosilcev za azil DeutschEnglishfrançais, ki pa državam članicam še vedno dopuščajo precej svobode. Obravnavanje prosilcev je zato od države do države različno.

Evropska komisija želi s predlaganimi spremembami izboljšati življenjske pogoje za prosilce in zagotoviti enako obravnavanje v vseh državah članicah. Pridržanje bi tako prišlo v poštev, samo kadar bi prosilci ogrožali red in mir. Otrok brez spremstva ne bi smeli pridržati, otroke s spremstvom pa samo, če bi bilo to v njihovem interesu.

Države bi morale vložiti tudi več truda in prosilcem za azil priskrbeti človeka vredno nastanitev, hrano in obleko, zdravstveno varstvo in delo. V posebnih primerih, denimo za žrtve mučenja, bi morale ponuditi pravno in zdravniško pomoč.

Z drugima dvema predlogoma namerava Evropska komisija razbremeniti države, ki so glavne vstopne točke za begunce, denimo Grčijo. Nacionalni organi bi dobili dostop do podatkov, s katerimi bi identificirali begunce in preprečili večkratne prošnje za azil.

Sedanja ureditev določa, da morajo prosilci prošnjo za azil oddati v tisti državi, ki je njihova vstopna točka v EU, vendar se mnogi odločijo za nezakonito potovanje po Evropi do države, v kateri imajo več možnosti za pridobitev dovoljenja za bivanje.

Po Dublinskem sporazumu DeutschEnglishfrançais lahko države EU begunce pošljejo nazaj v državo vstopa. Komisija predlaga ukinitev vračanja beguncev v države, ki se spopadajo z velikimi valovi beguncev.

Evropska unija je glavni cilj prosilcev za azil. V prvi polovici leta 2008 je prejela 103 500 novih prošenj. Večina prosilcev prihaja iz Iraka.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave