Sökväg

Kreativitet nyckeln till en välmående ekonomi - 26/03/2009

Roterande skivor i primärfärger på en sliten husvägg © WALD Press, fotograf: Radka Dubanská

Europeiska året för kreativitet och innovation är i full gång och flera framstående personer varnar nu för att skära ner på forskning och utveckling i kristider.

Vikten av kreativitet och innovation för den personliga, sociala och ekonomiska utvecklingen är temat för Europeiska året 2009 English.

En grupp framstående personer har utsetts till ambassadörer English för året med uppgift att föra ut årets budskap till allmänheten. I gruppen ingår bl.a. koreografer, professorer, konstnärer, arkitekter, forskare och företagsledare.

Vid sitt första möte i januari varnade ambassadörerna för att det vore ett stort misstag att skära ner på forskning och utveckling på grund av lågkonjunkturen. Finland lyckades vända sin lågkonjunktur i början på 90-talet genom att satsa mer på forskning och utveckling, och inte skära ner på utbildning.

Under året kommer sammanlagt sex debatter English om olika frågor kring kreativitet och innovation att hållas i Bryssel. I en debatt nyligen diskuterades hur man skapar en bra grogrund för kreativitet och innovation. Nästa debatt handlar om utbildningens framtid i EU.

Men Europeiska året är mer än debatter. I Bryssel öppnar nästa vecka vandringsutställningen Orbis Pictus English, som skapats av den tjeckiske konstnären Petr Nikl. Han vill med sina speciella musikinstrument få människor att kommunicera, oavsett nationalitet, socialgrupp eller religion.

Man håller också på att ta fram ett manifest för kreativitet och innovation i EU English som ska inspirera till aktiviteter även efter årets slut.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar