Navigációs útvonal

Az egészségügy megreformálása a technológia segítségével - 11/05/2011

Laptop képernyőjéből kinyúló, sztetoszkópot tartó orvosi kéz © istock/Brian Jackson

Az információs és kommunikációs technológiák (ikt-k) révén az uniós egészségügyi szolgáltatók jobb és hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatnak a betegeknek, miközben a csökkennek a költségek is.

Öregedő népesség, költségvetési megszorítások, növekvő kiadások, munkaerőhiány - hogy csak párat említsünk az uniós egészségügyi szolgáltatások elé tornyosuló akadályok közül.

A problémák orvoslása céljából a Bizottság arra ösztönzi az uniós kormányokat, hogy többet fordítsanak az információs és kommunikációs technológiákra.

Az internet, a biztonságos adathálózatok, a vezeték nélküli eszközök és az online információs szolgáltatások révén az orvosok, az ápolók és a kórházak már most is jobb és hatékonyabb szolgáltatásokat nyújtnak a betegeknek, miközben a csökkennek a költségek is.

Jelentős előnyök

Az eHealth Week (2011) English keretében a héten Budapesten számos ikt-alkalmazást mutattak be a legsikeresebbek közül.

A dán egészségügyi adathálózat például gyors és hatékony kapcsolatot létesít a betegek, az orvosok, és a szociális munkások között. A korszerűsített szolgáltatások bevezetése idáig összesen 1,4 milliárd euró megtakarítást eredményezett.

Az Egyesült Királyság internetes és telefonos segélyvonala révén lecsökkent a felesleges konzultációk, valamint a mentőkocsi-használat és az ügyeleti ellátások száma, 2008-ban összesen 2,4, illetve 1,2 millió euró megtakarítást eredményezve.

Az olaszországi Lombardia régióban a távkardiológia lehetővé tette, hogy 36%-kal csökkenjen az első kórházi felvételt követő felvételek száma, és hogy 12%-kal essen vissza a járóbeteg-ellátások száma. A távkardiológiai rendelés során a szívszakorvosok virtuálisan találkoznak a beteggel.

Előnyös betegellátások

Az ikt révén az orvosok könnyebben férhetnek hozzá a betegek dossziéjához, gyorsabban megkaphatják a laboratóriumi vizsgálatok eredményét, és közvetlenül a gyógyszertárakba küldetik a vényt.

Egy uniós finanszírozású, Hollandiában, az Egyesült Királyságban és Németországban végzett tanulmány szerint az otthoni távbetegfelügyeleti szolgáltatás bevezetése 15%-kal növelheti a betegek túlélési esélyeit és 26%-kal csökkentheti a kórházban töltött napok számát.

Digitális menetrend

A Bizottság jelenleg olyan célzott intézkedések kifejlesztésén dolgozik, amelyek azt hivatottak elősegíteni, hogy az ikt-k alkalmazása az EU-ban széles körben elterjedjen. A Bizottság online nyilvános konzultációt English indított annak érdekében, hogy megismerje az érdekeltek javaslatait a témáról. A konzultáció 2011. május 25-én zárul le.

A Bizottság a tervek szerint az idén javaslatokat tesz a 2012-2020 közötti időszakra vonatkozóan. A konzultációk eredménye e javaslatok kidolgozásához szolgál majd alapul. Az információs technológiák egészségügyi szolgáltatásokban történő alkalmazása az Unió digitális menetrendjének English és innovatív uniós szakpolitikáinak English a részét képezi.

Ikt az egészségügyben: bővebb információk English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek