Navigacijska pot

Blaginja potrošnikov pod drobnogledom - 31/01/2008

Potrošnik uporablja bralnik črtne kode v trgovini.

Z novim orodjem Evropske komisije bodo potrošniki lahko primerjali cene potrošniškega blaga in storitev v različnih državah.

Zakaj se včasih cene digitalnega fotografskega aparata razlikujejo tudi za 30 % med sosednjimi državami? Zakaj je v nekaterih državah članicah vodenje bančnega računa zastonj, v drugih pa je to treba plačati? Seveda so lahko med regijami pomembne razlike v življenjskem standardu, kar se odraža pri storitvah za potrošnike. Nekatere razlike pa so tako velike, da se zdi, da so v ozadju karteli in ovire za prosto konkurenco ali pa nepregledni načini oblikovanja cen, ki onemogočajo obveščeno izbiro.  

Evropski državljani imajo pravico do resničnih prednosti notranjega trga. Zato je Komisija uvedla novo orodje za nadzorovanje potrošniških trgov („Consumer MarketWatch“), ki spremlja cene in varnost proizvodov, pa tudi stopnjo zadovoljstva potrošnikov.

To novo orodje je del pregleda enotnega trga, ki se je začel prejšnji november. Do zdaj je bil že narejen napredek na področjih telekomunikacij in energije.

V četrtek 31. januarja je Komisija objavila prvi potrošniški barometer. Zaradi pomanjkanja primerljivih podatkov je barometer še nepopoln in se bo v letu 2008 osredotočil na tri prednostna področja: maloprodajne finančne storitve DeutschEnglishfrançais, čezmejno prodajo potrošniškega blaga English (npr. fotografski aparati, zgoščenke in knjige) ter pravna sredstva na voljo potrošnikom English.

Več o vaših pravicah

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave