Kruimelpad

Energie voor de toekomst - 04/02/2009

Rij zonnepanelen langs een weg ©Reporters

Als volgende stap in de strijd tegen klimaatverandering beloven Europese steden hun CO2-uitstoot nu nog drastischer te verminderen.

Tijdens een ceremonie in Brussel op 10 februari zullen bijna 300 steden beloven hun CO2-uitstoot voor 2020 nog verder terug te dringen dan de 20% die de EU nastreeft. Het gaat om grote steden zoals Bielsko-Biała, Boedapest, Hamburg, Lissabon, Madrid, Riga en Zagreb.

Het burgemeestersconvenant English wordt gesloten tijdens de jaarlijkse Europese conferentie over duurzame energie, waar nieuwe trends op het gebied van CO2-arme technologieën en duurzame energie voor het voetlicht staan. Deze conferentie, waar ook een prijs voor het meest innovatieve project wordt uitgereikt, is het grootste evenement in het kader van de week van de duurzame energie English (9-13 februari) die in 52 Europese steden wordt gehouden.

Sommige steden zijn al een goed eind op weg om de nagestreefde 20% vermindering te halen. Een van de meest actieve steden is het Duitse Heidelberg, dat een agentschap heeft opgezet dat burgers adviseert hoe zij energie kunnen besparen. "De afgelopen 10 jaar is de CO2-uitstoot van onze openbare voorzieningen bijna 40% gedaald," zegt Eckart Würzner, de burgemeester van Heidelberg.

De conferentie in Brussel komt twee maanden na ondertekening door de EU-leiders van het klimaatpakket om de bijdrage van Europa aan de klimaatverandering terug te dringen. Het plan moet van Europa de wereldleider op het gebied van duurzame energie en CO2-arme technologie maken. Het is de meest ingrijpende hervorming van het Europese energiebeleid ooit. Het zal de EU-economie helpen beschermen tegen de gevolgen van stijgende energieprijzen en onzekere energieleveringen.

De energieprijzen in de EU zijn in 2008 zo'n 15% gestegen, gedeeltelijk door de stijgende vraag uit opkomende landen zoals China en India. Meer dan 50% van de energie die de EU gebruikt, is afkomstig van landen buiten de EU en dit percentage stijgt nog. Een groot deel van die energie komt uit Rusland, dat de afgelopen jaren regelmatig onenigheid had met doorvoerlanden, waardoor de levering onderbroken werd. De recentste leveringsstop, afgelopen januari, duurde bijna twee weken.

Duurzame energie voor Europa

Energie voor een veranderende wereld DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski.

ManageEnergy English.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links