Cale de navigare

Sistemele de garantare a depozitelor - partea a 2-a - 12/07/2010

Bancnote euro într-o puşculiţă © UE

Comisia propune măsuri care să-i protejeze pe deţinătorii de conturi bancare, pe micii investitori şi pe beneficiarii poliţelor de asigurare.

În încercarea de a restabili încrederea consumatorilor în serviciile financiare, Comisia a propus astăzi o serie de noi norme destinate să-i protejeze mai bine pe clienţii băncilor şi ai societăţilor de investiţii şi asigurări care intră în faliment.

Pachetul DeutschEnglishfrançais de propuneri se alătură setului din ce în ce mai consistent de norme europene elaborate ca reacţie la criza financiară, pentru a îmbunătăţi transparenţa şi gradul de responsabilitate în acest sector.

O primă măsură prevede obligaţia fiecărui stat membru de a deţine sisteme de garantare a depozitelor în caz de faliment bancar şi stabileşte un anumit plafon minim de garantare.

Anul trecut, UE a ridicat acest plafon de la 20 000 la 50 000 de euro, în cadrul unui proces desfăşurat în două etape. Până la sfârşitul acestui an, plafonul va ajunge la 100 000 de euro.

Măsura ar permite evitarea situaţiilor de panică, în care deţinătorii de depozite fac retrageri masive şi îşi mută conturile în ţări în care plafonul garantat este mai mare, aşa cum s-a întâmplat în primele săptămâni ale crizei, în 2008.

De asemenea, rambursările se vor efectua într-un termen mai scurt. În prezent, băncile trebuie să restituie banii în trei luni. Comisia propune un termen limită identic cu cel din SUA, şi anume o săptămână de la data declarării falimentului.

O altă măsură ar urma să înlăture teama că sistemele naţionale de garantare a depozitelor nu deţin fonduri suficiente. Băncile vor trebui să-şi achite cotizaţiile aferente în mod regulat, iar cele care îşi asumă riscuri ridicate vor plăti cotizaţii mai mari. În caz de necesitate, sistemele vor putea apela la "împrumuturi reciproce".

Conform noilor propuneri, protecţia depozitelor va viza nu doar persoanele fizice, ci şi pe cele juridice - ceea ce nu se întâmplă, în prezent, în toate sistemele naţionale. În plus, rambursările vor putea fi efectuate în monede diferite.

Comisia doreşte să reformeze şi sistemele de compensare pentru investitori. În prezent, acestea oferă protecţie împotriva fraudei, a neglijenţei sau a problemelor legate de sistemele de operare, însă nu şi împotriva riscului investiţiilor.

Nivelul minim al despăgubirilor pentru investitori va creşte de la 20 000 la 50 000 de euro. Investitorii vor fi mai bine protejaţi împotriva fraudelor de tipul celei comise în cazul Madoff.

Punerea în practică a acestor propuneri necesită aprobarea Consiliulului şi a Parlamentului European.

Au fost anunţate planuri similare şi pentru protecţia poliţelor de asigurare. Unele state membre deţin deja sisteme de garantare a asigurărilor, însă nu există încă norme aplicabile la nivel european. Comisia a lansat o consultare publică DeutschEnglishfrançais pe această temă.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile