Navigacijska pot

V pripravi načrt za okrevanje gospodarstva - 30/10/2008

Predsednik komisije Barroso in komisar za gospodarstvo Almunia na tiskovni konferenci po končani seji komisije o finančni krizi © EC

Evropska komisija preučuje celovit načrt za spopad s finančno krizo, medtem ko se voditelji EU pripravljajo na mednarodno zasedanje na vrhu.

Najpomembneje je ublažiti učinke finančne krize na zaposlenost, kupno moč in blaginjo prebivalcev EU, je dejal predsednik evropske komisije Barroso po izredni seji, na kateri so komisarji začrtali strateški načrt EnglishPDF.

Načrt bo pripravljen 26. novembra in bo vseboval kratkoročne ukrepe, ki naj bi odvrnili recesijo. Komisija preučuje nove načine financiranja in preusmeritev sredstev iz sedanjih skladov. Povečati namerava tudi kapital Evropske investicijske banke English, institucije EU, ki daje dolgoročna posojila. V banki so že pripravili 30 milijard EUR za posojila malim podjetjem, ki naj bi jim pomagala prebroditi težave pri iskanju finančnih sredstev.

Fiskalna politika je sicer stvar nacionalnih vlad, vendar je Barroso poudaril potrebo po koordinaciji ukrepov na ravni EU. „V istem čolnu smo: če ne bomo skupaj veslali, bomo skupaj potonili,“ je dejal. Načrt predvideva tudi boljšo regulacijo in nadzor finančnega sektorja v EU.

Evropska komisija je že namenila 6,5 milijard EUR posojila Madžarski, ki jo je finančna kriza hudo prizadela. S sredstvi iz kriznega sklada bo pomagala tudi drugim državam, da se izkopljejo iz stiske.

V številnih državah EU se zaradi finančne krize pojavljajo pomisleki glede načrtovanega zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov za 20 % do leta 2020 (glede na izpuste leta 1990) in s tem povezanih stroškov. Toda Barroso meni, da bi morali v EU ukrepe v zvezi s podnebnimi spremembami okrepiti, ne upočasniti. S preusmeritvijo v bolj ekološke dejavnosti bi se namreč gospodarstvu odprle tudi nove priložnosti za rast. Morebitni ukrepi bi obsegali finančno pomoč za prometni, energetski in tehnološki sektor ter davčne olajšave, ki bi spodbudile povpraševanje po energetsko učinkovitih proizvodih in storitvah.

Voditelji EU se bodo srečali naslednji teden, da se pripravijo na mednarodni vrh o finančni krizi 15. novembra v Washingtonu. Na zasedanju na vrhu bodo razpravljali o koordinaciji ukrepov med državami in o tem, kako preprečiti ponovitev krize. Barroso je potrdil, da EU podpira ukrepe za prenovo svetovnega finančnega sistema, denimo strožjo regulacijo in močnejši svetovni nadzor.

Več o strategiji EnglishPDF

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave