Kruimelpad

Spelregels voor reddingsoperaties - 14/10/2008

Euromunten en bril op een krant

EU-richtsnoeren voor de redding van banken moeten belastinggeld beschermen en concurrentievervalsing voorkomen.

In de afgelopen weken hebben we in Europa gezien hoe de ene na de andere bank door de overheid moest worden gered. Om ervoor te zorgen dat die steun aan banken niet ten koste van de belastingbetaler gaat, heeft de Commissie een lijst van aanbevelingen English voor de regeringen opgesteld.

De overheid mag bijspringen, maar het moet gaan om een tijdelijke, duidelijk omlijnde, beperkte maatregel, waarin nationaliteit geen rol speelt. De aandeelhouders mogen niet profiteren ten koste van de belastingbetalers en ook de banken moeten financieel bijdragen. Er moet een gedragscode komen tegen misbruik.

Overheidssteun aan de particuliere sector moet door de Commissie worden goedgekeurd. Landen die zich aan deze aanbevelingen houden kunnen binnen 24 uur het groene licht krijgen voor een reddingsoperatie voor een bank. Onder meer Duitsland, Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk hebben in de afgelopen dagen al toestemming gekregen.

De EU-regels beperken het gebruik van belastinggeld om het faillissement van particuliere bedrijven af te wenden. De concurrentie moet eerlijk blijven. Onlangs is er bijvoorbeeld ongerustheid ontstaan toen verschillende EU-regeringen de garantie op spaargeld hadden verhoogd, want dat zou een aanzuigend effect hebben op kapitaal uit andere landen.

Sommige regeringen hebben geopperd om de regels op te schorten zolang de financiële crisis nog niet is uitgewoed. Maar eurocommissaris voor concurrentie Neelie Kroes zei dat die nodig zijn om de problemen op te lossen en de EU helpen de nationale reddingsoperaties te coördineren.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links