Navigointipolku

Yhteinen historia tutuksi - 09/03/2010

Akropolis, Ateena © EU

EU alkaa myöntää kulttuuriperintötunnuksia Euroopan yhdentymishistorian ja Eurooppa-aatteen muistomerkeille.

EU:ssa on 500 miljoonaa asukasta. Harvat heistä kuitenkaan näkevät itsensä EU-kansalaisina. Kun kysytään, mistä he ovat kotoisin, valtaosa mainitsee kotimaansa.

Eurooppalaisen identiteetin puute on ymmärrettävistä syistä haaste Euroopan yhdentymiselle. Eurooppa on laaja maanosa, jossa on lukemattomia kieliä ja kulttuureja, ja yksittäisten maiden välillä näyttää usein olevan enemmän eroja kuin yhtäläisyyksiä.

Eurooppalaisten yhteenkuuluvuuden vahvistamiseksi komissio on päättänyt alkaa rahoittaa ns. Euroopan kulttuuriperintötunnuksia. Tunnus voidaan myöntää historiallisille kulttuurikohteille, joilla on merkitystä myös sijaintimaansa ulkopuolella. Kulttuuriperintökohteiden rekisteröintihankkeen käynnistivät Espanja, Ranska ja Unkari vuonna 2006. Sen tavoitteena on tehdä tunnetuksi maanosan yhteistä historiaa ja moninaista kulttuuriperintöä sekä saada eurooppalaiset arvostamaan niitä.

Nyt hankkeessa on mukana jo 17 EU-maata ja Sveitsi. Rekisterissä on kymmeniä kohteita, muun muassa Ateenan Akropolis ja Gdańskin telakka, josta käynnistyi puolalaisen Solidaarisuus-ammattiliiton johtama ja lopulta kylmän sodan päättymiseen johtanut liikehdintä. Mukana on myös EU:n perustajahahmoihin kuuluneen ranskalaisen valtiomiehen Robert Schumanin talo, joka sijaitsee Scy-Chazellesissa Ranskassa.

Kun EU alkaa jakaa kulttuuriperintötunnuksia, tunnusten määrän, näkyvyyden ja arvostuksen toivotaan lisääntyvän. Tunnus voidaan myöntää vain kohteille, joilla on todistetusti ollut merkittävä rooli Euroopan yhdentymisessä. Näiden kohteiden sisäänkäynnin yhteyteen kiinnitetään laatta, jossa on tunnuksen logo.

Tunnuksella ei kuitenkaan ole vain kulttuuriarvoa. Kuten Unescon maailmanperintökohteet, myös Euroopan kulttuuriperintökohteet houkuttelevat matkailijoita. Tämä edistää kulttuurimatkailua ja tuo taloudellista hyötyä.

EU pyrkii edistämään eurooppalaista kulttuuri-identiteettiä myös muilla keinoilla, kuten Euroopan kulttuuripääkaupunki -hankkeen DeutschEnglishfrançais ja Erasmus-opiskelijavaihto-ohjelman avulla.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä